Olle Adolphson

1934 - 2004

 
  Finn dig fram i menyn till vänster. Där kan du hitta en översiktlig biografi,citat samt förteckningar över det mesta som skrivits av och om Olle, skivutgåvor, och diverse annan information, du kan också läsa om Olle som målare och se målningar. Vi ber om överseende med att sidan är under uppdatering!  
Ny biografi 2020

 

Jan Malmborg; TRUBBEL - berättelsen om Olle Adolphson, Bonniers förlag

Efter två akademiska avhandlingar om Olle Adolphson, ett antal tidskriftsartiklar och notutgåvor av varierande omfång samt en diger CD-box med tillhörande generös bok med kommentarer och bilder utgiven av EMI kommer idag med avsikt att bli Boken med stort B om Olle Adolphson ”Trubbel - Berättelsen om Olle Adolphson”.

Den är skriven av Jan Malmborg och utgiven på Bonniers förlag. förmodligen inte fel plats för Olles alster, inte minst för dess långsiktiga överlevnads skull, i tillägg till alla sånghäften och tummade visböcker som finns runt om i stugorna. Man kan påminnas om hur Evert Taube i tidigt femtiotal tog med sig Olles tidigaste visor till Bonniers med ”stränga förmaningar att publicera”.

Biografin ”Trubbel” är på nästan femhundra sidor och har släppts den 16 juni i år. Den har redan hunnit få välkomnande och postiva recensioner på flera håll. Arton år sedan Frans Mossbergs avhandling i musikvetenskap ”Visans kontinuum”, och sexton år sedan litteraturvetaren Charlotte Ulmerts litteraturvetenskapliga avhandling ”Visan som gåva” är tiden mogen att samla forskning och röster från olika håll för en bredare upplagd biografi om den folkkäre sångaren. Jan Malmborg har en bakgrund som DN-reporter, journalist, vissångare och enligt egen utsago”urstockholmare”. 

Samtidigt meddelas att nyutgåvor av äldre skivor tillgängligjorts i digitalt format för diverse strömningstjänster.

Minnessidan önskar lycka till med den stora Biografin, och hoppas att den kommer föra vidare Olles verk och konstnärskap till många fler och inte minst till framtidens publik.

     
 

Notiser 2007 - 2014

2014

Stiftelsen Olle Adolphsons minnesfond i Kungl. Musikaliska Akademien har beslutat att Olle Adolphsons minnespris á 50.000 kr. detta år tillfaller Georg Riedel.

Motivering: "Med ömsint träffsäkerhet och respektfull humor har jazzmusikern Georg Riedel inspirerat och präglat miljoner världsmedborgare, inte minst med sina tonsättningar av Astrid Lindgrens texter. Genom hans tidlösa hantverk går livet och döden, sorgen och kärleken hand i hand på bara fötter. Georg Riedels visor bygger broar mellan generationer och utgör ett av vår tids viktigaste musikaliska arv".

Samtidigt går ett stipendium på 10.000kr till Johannes Larsson. Olle Adolphsson var, som många vet, en skicklig gitarrist. Han värdesatte dessutom hantverksskicklighet och kunnighet i största allmänhet. Johannes Larsson fördjupar sig i gitarrbyggandets konst med en grundlighet och målmedvetenhet som är helt i Olle Adolphssons anda.

Pris och stipendium delas ut kl 11.00 vid en ceremoni i Ivar Lo´s Park Bastugatan 24-26.

Maj - 2012

Stiftelsen Olle Adolphsons minnesfond i Kungl. Musikaliska Akademien har beslutat att Olle Adolphsons minnespris á 50.000 kr. detta år tillfaller sångerskan Lisa Nilsson. Läs motiveringen här.

 

Maj - 2011

Maja Adolphson låter meddela att Olle Adolphsons minnespris, som normalt utdelas den 2 maj, detta år inte utdelas men att prisutdelningen kommer tillbaka nästa år!

November - 2009

Den ultimata och stora Olle Adolphson-boxen är äntligen här! Den 25 november ger EMI ut "Tystnaden smyger som en katt... Visor av och med Olle Adolphson, 1956-2004". En praktbox med 10 CD, 1 DVD och en bok på 120 sidor. Boxen är producerad av Kjell Andersson och Jan Bruer och innehåller 283 sånger, varav 85 är tidigare outgivna på skiva. Läs om utgåvan på EMIs webbsida under länken "Välkommen till Olle Adolphsons värld"här.

Maj - 2009

Olle Adolphson 75 år

Den 2 maj skulle Olle Adolphson fyllt 75 år! Det är således extra anledning att plocka fram hans skivor ur samlingarna och bara njuta eller för den som så önskar, att greppa lutan och på nytt ge luft åt hans visor och visioner. Radioprogrammet Mitt i musiken i SR P2 uppmärksammar Olle Adolphsons födelsedag i sitt veckomagasin fredagen den 1 maj kl 12.30 med repris den 2 maj kl. 17.00.

Olle Adolphsons minnespris till musikforskaren Märta Ramsten

Visforskaren Märta Ramsten får Olle Adolphsons minnespris på 50 000 kronor. Ramsten får priset för att hon "kombinerar forskarens, kunskapsförmedlarens och administratörens roll på ett alldeles unikt sätt. Hon har genom sina arbeten lagt grunden till en ny syn hos såväl utövande sångare och spelmän som lyssnare till svensk visa, folkdans och spelmansmusik", står det i motiveringen. Priset delas ut den 5 maj i Stockholm.
Olle Adolphsons minnesfond bildades 2004 och tidigare pristagare är Lars Forssell, Sven-Bertil Taube, kördirigenten Gunnar Eriksson och visartisten Hanna Åberg

Januari -2009!

www.olleadolphson.se kan nu meddela att Kjell Andersson på EMI har påbörjat ett arbete med att sammanställa en gedigen box med 8 - 10 CD skivor med Olles inspelningar. Med andra ord i stort sett Olles kompletta produktion. Vi gläder oss och ser fram emot detta. En hel del outgivna pärlor ur arkiven kan utlovas. Börja spara pengar nu!!

Maj -2008!

Hanna Åberg får 2008 års stipendium på 10 000 kronor från Stiftelsen Olle Adolphsons Minnesfond i Kungliga Musikaliska Akademien.Hon får stipendiet för sina kompositioner som "i en nära och varm vardagsrealism låter röst och gitarrspel på ett inspirerande sätt beledsaga lyssnaren. Med berättelsen i fokus, klanger i harmonisk förening och ett drivet musikaliskt hantverk skapar hon en högst personlig och gedigen viskonst", heter det i motiveringen. länk

September - 2007!

Olles son Carl Kempe har sänt en serie bilder av Olle Adolphsons målningar till sidan. Se länken "Måleri & teckning" i navigationsträdet t.v. och gå till sid 2.

April -2007!

Nu kan meddelas att Stiftelsen Olle Adolphsons minnesfond i Kungliga Musikaliska Akademien den 2 maj delar ut priset - för betydande insatser inom visdiktningens område - på 50.000 kr till körledaren GUNNAR ERIKSSON

Minnesfonden delar i år även ut ett stipendium på 10.000 kr till sångaren och gitaristen Ola Sandström

Läs mer om priset här

Aktuellt 14/12 -2005!

CDn Dubbeltrubbel släpps! Svenska popeliten sjunger Olles sånger på en dubbel CD producerad av Kjell Andersson. Peter LeMarc, Eva Dahlgren, Mauro Scocco, Freddie Wadling, Håkan Hellström, Eldkvarn, Rickard Wolff och Toni Holgersson m.fl.